2016. március 25-én hatályba lépett a 8-as számú Sürgősségi Kormányrendelet, amely az új Adótörvénykönyv, helyi adók és illetékek befizetését szabályozó, 495-ös cikkelyét módosítja.

Ennek értelmében 2016. május 31-ig hosszabbították a természetes személyek ingatlanok rendeltetésére vonatkozó nyilatkozási kötelezettségének határidejét, valamint mindazon jogi személyek nyilatkozási kötelezettségének határidejét, akiknek épület van a tulajdonában.

A hosszabbítás azokra a gépjármű tulajdonosokra is érvényes, akiknek 2015. december 31-én forgalomból kiírt gépjármű volt a tulajdonukban. Ebben az esetben is 2016. május 31-ig tolódott a forgalomból kiírt gépjárművekre vonatkozó nyilatkozási kötelezettség.

A sürgősségi kormányrendelet értelmében, a terület, ingatlan, valamint gépjármű adók első befizetési határideje 2016. március 31-ről 2016. június 30-ra tolódott ki. Ennek értelmében a 10%-os adókedvezményre is június 30-ig jogosultak mindazon adófizetők, akik egy adónem teljes évi adóját a határidőn belül kifizetik.

A befizetési határidők kitolódása csak a helyi adókra vonatkozik, a helyi illetékek befizetési határideje változatlan.

Véletlenszerű Kép

site_006.jpg