Programul de lucru al Primăriei:
Lőrincz Csaba
primar
Sándor Lajos
viceprimar
Informații publice
Cel mai căutat informații
Reducere de 10%
Termenul limită pentru plata impozitelor este 31 martie.
zi
ore
minute
sec
Căutați departamentul nostru fiscal!
Sau plătiți online pe platforma ghiseul.ro.
Pe internet, totul este disponibil
Ia măsuri mai repede!
Istoria apariției orașului
“Potrivit tradiției, primul locuitor al satului Oláhfalu a fost Fejér Márton, de origine valahă, iar ulterior s-au stabilit acolo trei alți secui; el le-a împrumutat bani, dar i-a împovărat și i-a forțat să devină iobagi. Refuzând să accepte rambursarea împrumutului, i-a pus să muncească și i-a exploatat. Cu toate acestea, mai târziu, un al patrulea bărbat, foarte uman și iubitor de dreptate, s-a stabilit acolo venind din Elekes și a intervenit în cazul opresorului, determinându-l pe Fejér să accepte banii datorați, eliberând astfel pe cei oprimați.”
Orbán Balázs: Descrierea Ținutului Secuiesc. (Volumul I, pagina 75)
Numele orașului
Numele original al așezării a fost Oláhfalu, așa cum este menționat în documentele din 1406 și din secolul al XVI-lea. Ulterior, în documentele privilegiate a apărut sub numele de Szentegyházas-Oláhfalu. Se presupune că prefixul Szentegyházas a fost adăugat deoarece biserica a fost reconstruită fără ajutorul episcopal după ce a ars, în timp ce alții sugerează că a primit acest nume doar pentru că avea propria biserică. În mod evident, trebuie făcută diferența față de cealaltă Oláhfalu, aflată la doar doi kilometri, care avea doar o capelă, și de aceea a fost numită Kápolnás-oláhfalu sau Kicsi-olahfalu.
Poziție geografică
Vlăhița este situat la poalele sudice ale lanțului central al Munților Harghita, la o altitudine medie de 859 metri deasupra nivelului mării. Această localitate montană este cel mai înalt oraș construit în județul Harghita. De la poalele sudice ale Harghitei, se întinde pe o lungime de peste 7 km în formă de „S”.