Mottó: „Minden nép megmaradásának és tovább fejlődésének egyik legfontosabb alapfeltétele   a műveltség , a műveltség eszközei pedig az iskola.

                                                                                         Mártonffi János

Az iskola első hivatalos okirata- a Szentvizítációs jegyzőkönyv-1746-ból való, amely utalásokat tartalmaz az iskolára vonatkozóan. A múltban római katolikus iskolaként működött. 1855-től VI. osztályos,1922-től VII. osztályos   iskolaként. Az általános oktatás mellett 1946-1948 –ban egységes gimnázium is létezett, az 1957-1959 –es időszakban beindul a liceumi oktatás, amelyet 1959-1960-as tanévtől a szentkeresztbányai iskolához helyeztek át. 1964-től VIII. osztályos általános iskolaként működik napjainkig .

1990. június 13-án iskolánk ünnepélyes körülmények között felvette a Mártonffi  János nevet. Mártonffi János szentegyházi születésű csikkozmási plébános, aki 1844, 1845, 1860, és 1864-ben tett alapítványaival fellendítette az iskola tevékenységét, és hozzájárult az 1878-ban épült iskola anyagi (építési) feltételeinek létrehozásához.

Az oktatás három iskolaépületben, sportteremben, illetve iskolai könyvtárban működik 386 tanulóval, 33 pedagógussal és 10 személyzettel az adminisztrációs részlegen. Összesen  19 osztálytermünk, 1 fizika-kémia kabinetünk, 1 psziho-pedagógia kabinetünk, egy sporttermünk, egy könyvtárunk és olvasótermünk van. Olimpiai méretű aszfaltozott kézilabda pályánk is van. Az iskolában intenzív kulturális élet folyik. Az iskolai kórusbol  alakult ki a ma már nemzetközi szintű Gyermekfilharmónia.   Szavaló gyermekeink is elismerést vívtak ki. A sport által elért eredmények jogos büszkeséggel töltenek el mindannyiunkat. Iskolánk  futbalcsapata megyei III. helyezest ért el .

1992-tól új életre keltettük a XIX sz.-ban létrehozott Szőcs-Mártonffi Alapítványt, amely támogatja az iskola tevékenységét. A 2005- 2006-os tanévben létrehoztuk a Mártonffi János  Sportegyesületet, amelynek célkitűzése  támogatni a sporttevékenység magasabb szintre emelését .

Iskolánk testvérvárosi kapcsolatot létesített 1990-ben a magyarországi balatonllellei Általános- és Zeneiskolával, majd 2004-ben a  sülysápi Móra Ferenc és Szent István Általános Iskolákkal.

Tanintézményünkben magas szintű minőségi oktatás folyt illetve folyik. Ezt bizonyítja, hogy a középiskola befejezése után nagy számban végeznek egyetemi-  illetve főiskolai tanulmányokat diákjaink.   A tanulás mellett nagy hangsúlyt fektetünk arra is, hogy lehetővé tegyük tanulóinknak  tehetségük kibontakoztatását és fejlesztését a kulturális- illetve a sportélet területén . 

Imecs-Gál Izabella igazgatónő

Véletlenszerű Kép

site_015.jpg