Szentegyháza Városi Könyvtár

 

Mottó: „A könyvtárba bárki beléphet, s a szellem aranyát számlálatlanul viheti magával”.

                                                                                                                        Giovanni Pascoli

 

A könyvek legjelentősebb gyűjtőhelye, s így a legfontosabb tanító, tájékoztató, s a legnemesebb szórakozást kínáló intézményünk a könyvtár.

Városunk, 65 éves múlttal rendelkező könyvtárral büszkélkedhet. 1958-ban 1500 dokumentum volt leltáron, ma már több mint 32 ezer kötetből válogathat az olvasó. A szépirodalmi műveken kívül, nagy hangsúlyt fektettünk a szakirodalom bővítésére is, mivel egyre nagyobb igény van rá. A továbbtanulók, egyetemisták gyakori látogatói a könyvtárnak, ezért szükségszerűvé vált, és a mai napig elsődleges szempont pótolni a hiányt minden szakterületen. Nagyon gazdag a történelem, néprajz, pedagógia része az állománynak, jelentősen újult a filozófia és pszichológia területén is. Kézikönyvek, lexikonok is szép számban jelen vannak polcainkon. Legértékesebb, egyben legtöbbet használt naprakész lexikonunk a Magyar Nagylexikon 21 kötete, melyet Balatonboglár testvérvárosunk ajándékozott. Igen népszerűek az orvostudománnyal, természetgyógyászattal kapcsolatos könyveink, valamint a gyerekolvasók körében a növény és állatvilágot bemutató képes könyvek. A pedagógusok is kedvükre válogathatnak a szakterületeikkel foglalkozó kötetekből. Csodálatos művészeti albumok, útleírások, életrajzi regények bő választéka várja az olvasót. Mint minden könyvtárban, nálunk is legnépszerűbb a szórakozatató irodalom, könyvbeszerzéskor mindig gyarapítjuk az ilyen könyvek számát is.

Nagyon fontos idejében megszerettetni a gyerekekkel az olvasást. Gazdagon illusztrált meséskönyvek, érdeklődési körüknek megfelelő tudományos könyvek sorakoznak a gyermekpolcokon.

Három napilapunk is van a Krónika, az Udvarhely és a Hargita Népe. Ezenkívül jár a havonta megjelenő Korunk,- és Székelyföld című kultúrális folyóirat.

Ez a könyvtár mindannyiunkké. Magáénak érzi vallja az olvasó: a képes könyveket forgató apró emberpalánta, a szakdolgozatot író diák, a folyóiratot böngésző kismama, a kutakodó pedagógus, az olvasniszerető nyugdíjas. Úgy gondolom, itt mindenki talál kedvére való olvasmányt, s remélem minden betérő könyvbarát elégedetten távozik.

Mindenkit szeretettel várok.

 

A könyvtár használati rendje:

            - A könyvtárba való beiratkozáshoz felnőtteknek és a nagy diákoknak szükséges a

            személyazonossági igazolvány.

            - Egy alkalommal legtöbb 5 könyv kölcsönözhető, egy hónap a határidő. Az I-IV.

            osztályos tanulók 3 könyvet kölcsönözhetnek 3 hetes határidővel.

            - A kölcsönzési határidő meghosszabítható a könyvek felmutatásával.

            - Könyvet előjegyeztetni, érdeklődni telefonon is lehet.

            - Az enciklópédiák, lexikonok csak helyben használhatók, sajnos jelenleg nincs

            fénymásolási lehetőség.

            - Szakdolgozatokhoz igényelhető bibliográfia.

 

Nyitvatartás: Hétfő- Péntek  8,00-16,00

 

Elérhetőség:   Szentegyháza, Köztársaság utca 24 szám

                        Tel. 0266 246 393

                        e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 

 

Véletlenszerű Kép

site_015.jpg